Shanghain suomalaiset

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa

Suomalais-kiinalainen Ding Ma edistää Suomen asiaa Shanghaissa

Ding Ma

Ding MaDing muutti 4-vuotiaana perheensä kanssa Suzhousta Suomeen, missä hän kävi koulunsa, sai Suomen kansalaisuuden, suoriutui reserviupseeriksi ja valmistui tänä keväänä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi. Dingin ensimmäinen vakituinen työpaikka on Suomi-promootiovirkamiehen tehtävä Shanghain pääkonsulaatissa. Työssään hän saa ihanteellisesti hyödyntää kaksikielisyyttään, kahden maan syvällistä tuntemustaan, sekä aiempaa työkokemustaan kiinan kielen tulkkina ja Finpron markkina-analyytikkona.

Suomi-promootio on uusi tehtävä pääkonsulaatissa ja se perustettiin, koska viime vuosien suuret hankkeet Shanghaissa ovat nostaneet Suomen ja Itä-Kiinan väliset viestintä-, kulttuuri- ja kaupallis-taloudelliset suhteet aivan uudelle tasolle. Team Finland – ajattelun myötä tehtävien välillä ei ole myöskään selviä rajoja, vaan kaikki liittyy kaikkeen, ja jokainen näistä tehtävistä tukee Suomen yleisten intressien edistämistä.

Työskenneltyään kuukauden pääkonsulaatissa Ding kommentoi ensitunnelmiaan vastaamalla näihin kysymyksiin:

Ding Ma1. Mikä sai sinut palaamaan Kiinaan?

Olen aina ollut kiinnostunut palaamaan juurilleni. Kiina on jo hyvin merkittävä suurvalta, ja Kiinan merkitys kasvaa edelleen nopeasti. Haluan olla aitiopaikalla seuraamassa ja vaikuttamassa.

2. Mitä tuntuu tehdä työtä Suomen puolesta Kiinassa?

Todella mahtavalta! Haluan näyttää kiinalaisille Suomen parhaita puolia ja lisätä Suomi-tietoutta kiinalasten keskuudessa.

3. Mitä odotat uudelta tehtävältäsi?

Tiivistä yhteistyötä suomalaistahojen ja muiden maiden kanssa. Paljon konkreettisia töitä, joissa edistetään Suomen ja Itä-Kiinan välistä kulttuuriyhteistyötä, tiede- ja innovaatiotoimintaa sekä kaupallis-taloudellista suhdetta.

4. Mikä on ollut tähän mennessä mielenkiintoisinta tai yllättävintä?

Kiireinen työtahti on hieman yllättänyt alussa, Shanghaissa kun tapahtuu niin paljon päivittäin. Mielenkiiltoisinta on se, että saan olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Ei ainoastaan suomalaisten ja kiinalaisten, vaan myös muiden maiden edustajien kanssa.

5. Kiinalainen turismi kasvaa vauhdilla. Mitkä ovat mielestäsi suomalaisen turismin valttikortit?

Puhdas luonto, turvallinen ympäristö ja nopeat yhteydet Kiinasta Suomeen. Kun muuta maailmaa on jo nähty ja perinteiset nähtävyydet ovat hallussa kamerakuvina, uskoisin, että mökkilomailu suomalaisen järven rannalla alkaa kiinnostaa kiinalaisia turisteja.

6. Miten Suomi pystyy houkuttelemaan lisää kiinalaisia investointeja? Mitkä ovat Suomen vahvuudet?

Kiinan investoinnit Suomeen ovat vielä hyvin vähäistä, mutta meillä on tarjota kiinalaisille investoijille vakaa yhteiskunta, innovatiivinen toimintaympäristö, korkeasti koulutettua työvoimaa ja pääsy EU:n markkinoille.

7. Uskotko, että Suomella on konkreettista annettavaa Kiinan ympäristön ja ilmanlaadun parantamiseksi?

Kyllä. Suomella on paljon huippuosaamista cleantech-alalla. Pitää vaan löytää oikea kanava päästä Kiinan markkinoille, ja arvovaltapalveluilla pyrimme avaamaan oikeita ovia suomalaisille yrityksille.

8. Millä suomalaisella elintarvikkeella tai makeisella olisi mielestäsi mahdollisuuksia Kiinassa?

Suomalaisilla ja kiinalaisilla on niin erilaiset ruokailutottumukset. Uskon, että hyvälaatuisille ja turvallisille elintarvikkeille löytyy aina tilaa Kiinan kuluttajamarkkinoilla. Voiko mustikkakeitosta tulla seuraava hittituote Kiinan supermarketissa?

9. Mitä harrastat vapaa-aikanasi Suomessa ja Shanghaissa?

Harrastin pienenä sulkapalloa ja olen jo löytänyt sulkapalloseuran itselleni täällä Shanghaissa. Haluan myös tutustua paremmin tähän kiehtovaan kaupunkiin vapaa-ajallani, esimerkiksi pyöräillen.

Viimeksi päivitetty 09.10.2013 06:13
 

Professori Yrjö Sotamaa palkittiin Shanghain muotoiluviikolla

Shanghain muotoiluviikko avattiin 5. syyskuuta Shanghain messukeskuksessa teemalla "Muotoilu inspiroi unelmia". Viikon aikana lukuisat tapahtumat messukeskuksessa ja luovien alojen toimipisteissä ympäri kaupunkia esittelevät Shanghain vahvasti kehittyvää muotoiluidentiteettiä.

Yksi viikon kohokohtia on "Vuoden henkilö", "Vuoden tuote" ja "Vuoden brändi" -palkintojen jakaminen. Ne heijastavat Shanghain muotoilun kehittymistä. Tongji-yliopiston Sino-Finnish Centerin apulaisjohtaja, professori Yrjö Sotamaa oli yksi kolmesta "Vuoden henkilö" –palkinnon saajista ja ainoa yliopistomaailman edustaja palkittujen joukossa. Vuonna 2011 Shanghain kaupunki palkitsi Sotamaan arvostetulla Mangolia-kunniapalkinnolla.

Shanghain muotoiluviikko järjestettiin kolmannen kerran sen jälkeen, kun kaupunki liittyi vuonna 2010 UNESCOn luovien kaupunkien verkostoon yhtenä muotoilukaupungeista. Tongjin yliopisto on yksi viikon keskeisiä kumppaneita ja sen muotoilu- ja innovaatiotiedekunnan dekaani, professori Lou Yongqi, joka on myös Sino-Finnish Centerin apulaisjohtaja, oli tapahtuman akateeminen johtaja ja tämänvuotisen näyttelyn pääkuraattori.

Yrjö SotamaaYrjö Sotamaa muotoiluviikon luettelossa

Lisätietoa: www.creativecity.sh.cn

Viimeksi päivitetty 09.10.2013 06:16
 

Kiinan maahantulolaki muuttui

Kiinan uusi maahantulolaki tuli voimaan heinäkuun 1. päivä. Lain toimeenpanosäädöstä ei kuitenkaan ole vielä julkaistu ja käytännöt saattavat vaihdella. Jos olet hakemassa Kiinan viisumia tai oleskelulupaa, on hyvä ottaa selvää Kiinan viranomaisten voimassa olevista vaatimuksista ja varata aikaa tavanomaista enemmän.

Uuden lainsäädännön tavoitteena on ehkäistä laitonta maahantuloa ja parantaa Kiinan kilpailutilannetta erityisesti lähimaista laittomasti tulevan halvan työvoiman markkinoilla.

Yritysten on hyvä varautua yllätystarkastuksiin työpaikalla. Ulkomaalaisten on aiemminkin pitänyt pystyä todistamaan henkilöllisyytensä kadulla liikuttaessa; viime aikoina tarkastukset ovat kuitenkin lisääntyneet. Koska passin katoamisesta aiheutuu kohtuutonta vaivaa, on parasta ottaa kopiot passin nimisivusta ja viisumista ja pitää kopioita aina mukanaan.

Viisumin ylityksiin puututaan entistä tiukemmin ja ylityksistä voi seurata aiempaa herkemmin vankeusrangaistus.

Lisätietoa Kiinan viranomaisilta:

Kiinan suurlähetystö Helsingissä

Public Security Bureau Shanghai (Exit & Entry Bureau)

Viimeksi päivitetty 09.10.2013 05:51
 

Rekisteröidy uudelleen kriisitilanteita varten

Hyvä Shanghain suomalainen,

Rekisteröidy uuteen matkustusilmoitusjärjestelmään.

Ulkoministeriö on avannut uuden matkustusilmoitusjärjestelmän, joka korvaa aiemmin pääkonsulaattiin paperilla tai sähköpostilla tehdyt rekisteröinnit kriisitilanteita varten. Uudella järjestelmällä ulkomailla matkustelevat ja asuvat suomalaiset voivat ilmoittautua ulkoministeriöön ja kohdemaansa edustustoon. Rekisteröitymällä järjestelmään, voit muokata itseäsi koskevia tietoja ja lisätä uusia matkakohteita.

Pääkonsulaatti kehottaa kaikkia Shanghain alueella olevia suomalaisia rekisteröitymään kriisitilanteita varten: www.matkustusilmoitus.fi

Pääkonsulaatti säilyttää tietyn ylimenokauden meille aiemmin paperilla tai sähköpostilla tehtyjä rekisteröitymisiä, mutta tulevaisuudessa jokainen päivittää tietonsa joustavasti järjestelmässä.

Järjestelmä lähettää automaattivastauksena kaikille Kiinaan rekisteröityneille Pekingin suurlähetystön yhteystiedot. Mutta jos oleskelet Shanghaissa, Jiangsussa, Zhejiangissa, Anhuissa tai Jiangxissa, Shanghain pääkonsulaatin yhteystiedot ovat: http://www.finland.cn/public/default.aspx?nodeid=37178&contentlan=1&culture=fi-FI

Viimeksi päivitetty 13.03.2013 05:53
 

Suomen Shanghain pääkonsulaatti on Facebookissa

Tervetuloa Suomen Shanghain pääkonsulaatin epäviralliselle Facebook-sivulle. Sivu on perustettu palvelemaan Suomen kansalaisia, suomalaisia yrityksiä ja muita organisaatioita Itä-Kiinassa (Shanghai ja Jiangsun, Zhejiangin, Anhuin ja Jiangxin provinsseja). FB-sivu on tarkoitettu ensisijassa viestintään suomalaisille, myös kriisitilanteita varten. Ollaksemme valmiita kriisin iskiessä on tärkeää ylläpitää valmiutta hyvän sään aikana.

Seuraa myös viestintää Shanghain pääkonsulaatin verkkosivuilla osoitteessa: www.finland.cn/ > Pääkonsulaatti Shanghai.

 
Sivu 1 / 2