Shanghain suomalaiset

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa

Vinkkejä

POSTI

Englanninkilinen palvelu on vielä harvinaista, mutta yleistymässä. Postin toimipisteitä löytyy ympäri kaupunkia. Ne toimivat yleensä China Postal Bank-Pankin tiloissa. Nuo rakennukset voi tunnistaa tummanvihreästä väristä ja keltaisesta tekstistä. Englanninkielistä palvelua saa varmimmin mm. keskustassa Portmanin alakerrassa sekä Gubein Carrefourin toisessa kerroksessa.

PANKIT, VALUUTTA JA LUOTTOKORTIT

Ulkomaalainen voi avata kiinalaisessa pankissa sekä valuutta- että RMB-tilin. Valuuttatililtä voi nostaa kyseistä tilivaluuttaa käteisenä, RMB-tililtä vain paikallisvaluuttaa. Suurimmilla pankeilla on automaattikorttipalvelut. Suurimpia kiinalaisia pankkeja ovat esim. Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) ja China Construction Bank (CCB). Isoja ulkomaalaisia ovat esim. Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), Citybank ja Standard Chartered.

Kiinan rahayksikkö on juan (yuan, CNY), paikallisittain ”ren min bi” (RMB). Yksi juan = 10 jiaoa = 100 feniä. Setelit: 1, 5, 10, 20, 50 ja 100 juania sekä 1 ja 5 jiaoa.  Kolikot: 1 juan sekä 1 ja 5 jiaoa. Älä ota vastaan rikkoutuneita seteleitä mikäli sinulle tarjotaan niitä vaihtorahaksi, koska kaupat ja ravintolat eivät halua ottaa vastaan niitä.

Luottokortit käyvät melko yleisesti maksuvälineenä tavarataloissa, ostoskeskuksissa ja isommissa ravintoloissa.

KIINALAINEN SIM-KORTTI KÄNNYKKÄÄN

Kiinassa ulkomaalainen yksityishenkilönä ei voi saada puhelimeensa kiinalaista kännykänliittymää laskutussysteemillä. Laskutusversion voi saada, jos työnantaja hoitaa sim-kortin hankkimisen työntekijänsä puolesta. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää siis nk. "pre-paid"-kortin hankkiminen. Niitä saa helposti paikallisista kioskeista ja kaupoista.

Liittymän voi myös hankkia passin kanssa ns. virallisesti China Mobilen tai China Unicom -liikkeestä. Jos olet hankkinut prepaid- liittymän ns.oikeasta liikkeestä ja puhelimesi katoaa ym. saat saman numeron edelleen käyttöön menemällä sen operaattorin liikkeeseen mistä olet liittymän hankkinut. Voit mahdollisesti saada osan myös rahoista takaisin uudelle prepaid-kortille. Voit valita liittymää ottaessa sellaisen liittymän, että vastaanottaja ei joudu maksamaan vastaanotetusta puhelusta mitään. Kiinassa on käytössä liittymiä joissa vastaanottaja maksaa osuutensa vastaamastaan puhelusta.

Molemmissa korttiversioissa voit valita, toimiiko kortti ainoastaan Kiinassa vai myös Kiinan ulkopuolella. Hongkong katsotaan Kiinan ulkopuoliseksi alueeksi. Vain Kiinassa toimivaan liittymään voi vastaanottaa puheluita ja tekstiviestejä ulkomailta. Tekstiviestejä voi yleensä lähettää myös ulkomaille.


KÄYNTIKORTIT

Shanghaissa yksityishenkilöidenkin kesken on tapana jakaa käyntikortteja. Kannattaa teettää käyntikortteja, joihin tulee nimi- ja osoitetietosi myös kiinaksi. Kortin taustapuolelle kannattaa painattaa kartta, jossa näkyy taloyhtiön sijainti ja kadut. Osa taloyhtiöistä tarjoaa korttien painomahdollisuutta asukkaille.

SISÄILMANPUHDISTUS

Tavarataloissa myytävien ilmanpuhdistinten lisäksi sisäilman puhdistamiseen voi käyttää huonekasveja. Hyviä sisäilman puhdistimia ovat mm. IQ air, Blueair sekä Alen- merkkiset ilmanpuhdistimet.

Hakukoneella netistä löytyy useita sivustoja, jotka kertovat huoneilmaa puhdistavista kasveista (ja niiden hoito-ohjeista), mm.: http://www.pellervo.fi/pellervo/kp2_06/kukkaikkuna.htm

Kun tiedossa on kasvin latinankielinen nimi, niin kiinankielistä nimeä voi etsiä mm. seuraavalta sivulta: http://www.plantnames.unimelb.edu.au/Sorting/List_bot.html#sec.02

AYI

Ayi, eli suomeksi täti, on joko tuntipalkalla tai kuukausipalkalla perheessä. Ayin tehtäviin kuuluu sopimuksesta ja käytettävästä ajasta riippuen siivousta, pyykin pesua, lasten hoitoa, ruoanlaittoa, ostoksilla käyntiä ja muita perheen jokapäiväiseen elämään liittyviä tehtäviä.

Ayit löytyvät usein paikallisten kontaktien kautta, joten kannattaa kysyä hyviä vapaita ayi:ja muilta paikkakunnalla asuvilta. Shanghaissa toimii myös välitysfirmoja, jotka kouluttavat ayit länsimaisille tavoille ja toimivat tulkkina tarvittaessa. Ayi:en palkkaan vaikuttavat mm. kokemus ja kielitaito.

PARTURIT JA KAMPAAMOT

Kampaamoiden hinnat vaihtelevat kalliin suomalaisen hintatason paikoista varsin edullisiin kiinalaisiin paikkoihin. Esim. väri- tai permanenttikäsittelyiden osalta kannattaa selvittää, onko kampaajalla kokemusta pohjoismaalaisen hiuslaadun käsittelystä, koska kiinalainen hius on hyvin erilaista käsitellä. Näissä kampaamoissa käy länsimaalaisia asiakkaita ja siellä puhutaan englantia:

Hairdressing and Beauty Eric Paris

4 Heng Shan Lu (keskusta)

www.爱丽克.cn/

Salon de Paris

17 Shui Cheng Nan Lu (Gubei)

81 West

633 Bi Yun Road, Green Sports & Leisure Center, Jin Qiao (Pudong)

West Hair Salon

399 Jinfeng Lu, Minhang, near SAS Puxi

Frank Provost

No. 35 Shanxi Nan Road

www.franckprovost.com.cn


KAUNEUSHOITOLAT JA KYLPYLÄT

Shanghaista löytyy paljon kiinalaisia ja ulkomaalaisia kauneushoitoloita. Osa hoitoloista on hyvätasoisten länsimaalaisten hotellien yhteydessä. Tässä muutamia hyviä vaihtoehtoja:

Dragonfly

- 20 Donghu Road, Xuhui District, Shanghai, China

- 206 Xinle Road, Xuhui District, Shanghai, China

- 2F, 218 Xinle Road, Xuhui District, Shanghai, China

- Villa 5, Lane 3911 Hongmei Road, Changning District, Shanghai, China

- Room 202, 322 Anfu Road, Shanghai

- 193 Jiaozhou Road, Jing'an District, Shanghai

- 386 Hongfeng Road, Pudong Shanghai

- Shop L119, Kerry Parkside 1378 Hua Mu Road, Pudong, Shanghai 201204

- 646 Baole Road, Shanghai

www.dragonfly.net.cn/

Elements

- 84 Nanchang Lu

- 555 Jinfeng Lu, Minhang

www.spa-elements.net

Apsara Spa

- 457 Shanxi North Road (Jing' an)

www.apsara.com.cn

Ripsien ja kulmien värjäämiseen on erikoistunut Browhouse. Toimipisteet löytyvät seuraavasta osoitteesta www.browhaus.cn

Vahaukseen on erikoistunut Strip ja heidän toimipisteet löytyvät tästä www.strip-shanghai.cn/


KIINALAINEN HIERONTA JA JALKAHIERONTA

Kiinalaista hierontaa ja jalkahierontaa tarjotaan useissa paikoissa eripuolilla kaupunkia. Paikan valinnassa kannattaa käyttää ”tervettä järkeä” lähinnä hygienian osalta.

LEHDET

Ilmaisjakelulehdet

Erittäin hyviä tietolähteitä nopeasti muuttuvassa kaupungissa ovat paikalliset ilmaisjakelulehdet kuten Shanghai Talk, City Weekend, Shanghai Travel , Travel China Shanghai Edition, That's Shanghai sekä Time Out Shanghai.

Lehtiä löytyy hotelleista, ravintoloista, kaupoista ja kahviloista. Lehtien sivuilta saat reaaliaikaiset tiedot ravintoloista, kampaamoista, kauneushoitoloista, hierontapaikoista ja erilaisista Shanghain tapahtumista.

Paikallislehdet

Yleisimmät englanninkieliset sanomalehdet ovat China Daily ja Shanghai Daily. Joitain lehtiä voi lukea myös netin kautta. Tilaaminen käy helpoimmin oman Management Officen kautta. Lehdet voi tilata myös postista. Lehdet tulee tilata ajoissa, sillä lehteä ei saa heti seuraavana aamuna kuten Suomessa. Yleensä lehden voi tilata alkamaan aina vain kuun alusta lähtien ja vain kalenterivuoden loppuun asti. Tammikuussa pitää tilaus taas uudistaa.

Suomalaiset lehdet

Voit tilata suomalaisia lehtiä maa- tai lentopostitse. Yleensä lehden tilaushintaan lisätään vain postikulut. Tilaaminen onnistuu helposti lehtien omien nettisivujen tai esim. www.lehtiapaja.fi kautta

Emigrantin Expatrium -lehti

Lehti on tarkoitettu ulkomailla asuville ja ulkomaille muuttaville suomalaisille. Se ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Verkkosivustolle on rekisteröitynyt yli 15 000 ulkosuomalaista käyttäjää yli 100 maasta, ja sitä kautta voi tilata sähköisen maksuttoman uutiskirjeen, johon kootaan ajankohtaisia ulkomailla asuvia koskettavia uutisia.
www.expatrium.fi

MATKATOIMISTOT JA MATKUSTAMINEN

Matkatoimistojen yhteystietoja löytyy mm. ilmaisjakelulehdistä. Lähes kaikilla lentoyhtiöillä on Shanghaissa omat edustuksensa. Useiden lentoyhtiöiden keskittymä sijaitsee Nan Jing Xi Lu:lla (keskusta): Shanghai Center (1376 Nan Jing Xi Lu), Kerry Center (1515 Nan Jing Xi Lu) sekä Plaza 66 (1266 Nan Jing Xi Lu). Turistikartasta sekä ilmaisjakelulehdistä löytyy lentoyhtiöluettelo.

Hotelleja kannattaa varata myös netin kautta, esim. www.agoda.fi,  www.sinohotel.com,  www.elong.net,  www.ctrip.com,  www.hotels.com, www.asiahotels.com, www.trivago.fi 

VEROVAPAAT OSTOKSET EU-ALUEELLA

Saatuasi oleskeluviisumin (ei siis turistiviisumi) Kiinaan, voit tehdä EU:n alueella verovapaita ostoksia. Verovapaiden ostosten minimisumma, palautettava veron määrä ja koko käytäntö saattavat vaihdella maittain ja jopa tavarataloittain eri maissa. Yleensä liikkeessä/tavaratalossa on maininta, voiko heillä tehdä verovapaita ostoksia. Jos mainintaa ei näy, kannattaa silti kysyä.

Tax-free shekki

Tuotetta ostaessasi maksat verollisen hinnan ja veron osuudesta saat tax-free shekin (Tax Refund Cheque), jonka voit lunastaa poistuessasi EU:n alueelta. Poistumispaikka ei siis välttämättä ole ostopaikka, tämä kannattaa pitää mielessä. Sekä osto- että lunastushetkellä täytyy näyttää passi, missä on oleskeluviisumi Kiinaan.

Poistuessa EU:n alueelta Suomessa voi Suomessa saadut tax-free shekit  leimauttaa tullissa Hki-Vantaan lentokentällä. Virkailija leimaa shekin ja ostokset voivat mennä matkalaukuissa koneen ruumaan. Myös muista maista saadut tax-free shekit pitää leimauttaa tullissa Hki-Vantaan lentokentällä. Varaudu molemmissa tapauksissa näyttämään ostamasi tavarat (pakkaa esim. yhden matkalaukun päällimmäiseksi).

Tax-free shekkien palautusta haettaessa on useita vaihtoehtoja, esim. käteismaksu maasta poistuessa Cash Refund – palautuspisteessä (löytyy esim. Hki-Vantaan lentoaseman transithallista) tai hyvitys luottokortti- tai pankkitilille. Tax-free shekin palautettavassa veron määrässä on yleensä huomioitu käsittelypalkkiot. Lisätietoja www.globalrefund.com

Stockmann vientipalvelu

Helsingin Stockmann-tavaratalossa on kaksi mahdollisuutta ostaa verovapaita tuotteita. Ostosten minimi yhteissumma on 40 euroa. Ostoksia tehdessäsi voit pyytää myyjää toimittamaan tavaran vientipalveluun. Kun olet tehnyt kaikki ostoksesi, menet Stockmannin asiakaspalveluun ja kerrot, että sinulla on tavaraa vientipalvelussa. Sinulla on kaksi mahdollisuutta:

1. Pyydät tax-free shekin, otat tavarat mukaasi ja toimit kuten tax-free shekin kanssa yleensä. Tässä tapauksessa veron hyvityksessä on huomioitu käsittelypalkkiot.

2. Pyydät heitä toimittamaan tavarat (pakattuna) esim. Hki-Vantaan lentokentälle. Tässä on etuna se, että EU:n ulkopuolelle lähetettävistä ostoksista vähennetään koko arvonlisävero. Kuljetus lentokentälle on maksullinen. Lentokentällä haet pakatut tavarat lentokentän airport Servicestä, menet tavaroiden kanssa tulliin, tullaat ne ja siirryt lähtöselvitykseen. Tavarat menevät kätevästi koneen ruumaan matkatavarana.

Vientipalvelun yhteystiedot Helsingin keskustan Stockmann:

Vienti- ja kotimaanpalvelu

Helsingin keskustan tavaratalo, 8. krs

puh. (09) 121 3606, fax (09) 1213267

sähköposti; Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Lisätietoja www.stockmann.fi

Verkkokaupan verovapaat ostokset

Verkkokauppa.com Oy tarjoaa mahdollisuuden arvonlisäverottomaan ostamiseen Suomessa vieraileville matkailijoille ja ulkomailla pääsääntöisesti asuville suomalaisille.

Veroton matkailijamyynti edellyttää, että tavara myydään matkailijalle, jonka kotipaikka on EU:n ja Norjan ulkopuolella. Henkilön kotipaikka on EU:n ja Norjan ulkopuolella, jos hän ei asu tai oleskele jatkuvasti EU-maassa tai Norjassa. Jatkuvaksi katsotaan yleensä vähintään kuuden kuukauden oleskelu.

Myös pysyvästi tai vähintään kuuden kuukauden ajan EU:n ja Norjan ulkopuolella asuva suomalainen on oikeutettu tekemään verottomia ostoja. Verottomat ostokset voidaan hankkia kaksi viikkoa ennen ulkomaille muuttoa esittämällä myyjälle työ- tai oleskelulupa. Ulkomailla asuva suomalainen voi tehdä verottomia ostoksia myös lomaillessaan Suomessa.

Ostoksen tulee olla vähintään 40 euron arvoinen ja tavarat tulee viedä käyttämättömänä EU:n alueelta myyntikuukautta seuraavien kolmen kuukauden aikana. Vero.fi -sivuilta löytyvät veroviranomaisten ajanmukaiset ohjeet.

Veroton matkailijamyynti verkkokaupassa:

Verkkokauppa.com Oy tarjoaa kaksi vaihtoehtoa kansainvälisen käytännön mukaiseen verottomaan matkustajakauppaan. Matkailija maksaa ostohetkellä aina arvonlisäverollisen hinnan.

1. Arvonlisäveron palautus suoritetaan jälkeenpäin suoraan Verkkokauppa.com Oy:n kautta:

• Tämä palvelu on tarjolla Verkkokauppa.com Oy:n rekisteröityneille asiakkaille.

• Passi on aina esitettävä osto/noutohetkellä.

• Tavarat sinetöidään ja tullia varten luovutetaan tarvittavat dokumentit.

• Ostajan poistuttua EU-alueelta tulli leimaa laskun sinetöityjen ostosten tarkastuksen jälkeen.

• Tullin leimaama lasku tulee toimittaa joko postitse tai henkilökohtaisesti Verkkokauppa.com Oy:n myymälään. Mukaan tulee liittää tilinumero arvonlisäverohyvityksen maksamista varten.

• Ostokset voidaan tarvittaessa postittaa suomen sisällä, jolloin ostaja lähettää kaikki tiedot sähköpostilla osoitteeseen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen .

2. Tai Global Blue palvelun kautta:

• Passi on esitettävä osto/noutohetkellä.

• Tavarat sinetöidään ennen luovutusta.

• EU-alueelta poistuttaessa matkailija saa palautuksen Global Blue palautuspisteen kautta.

• Global Blue arvonlisäpalautus on sidottu ostoksen kokonaisostosummaan, ja palautettava määrä vaihtelee 10-16%.

Lisätietoa antaa Verkkokauppa.com Oy:n suurmyynti.

Puh. +358 10 309 5565

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

HUOM! Tax-free ostoksiin liittyvät tiedot perustuvat vuoden 2012 tietoihin. Päivitämme niitä, mutta otathan myös itse selvää asiasta, jos se on ajankohtainen.

Auta päivittämään sivun tietoja. Lähetä tarkat korjaukset ja lisäykset osoitteeseen: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Viimeksi päivitetty 14.05.2015 01:44