Shanghain suomalaiset

 • Suurenna fontin kokoa
 • Fontin oletuskoko
 • Pienennä fontin kokoa

Asuminen

Asunto

Shanghaista löytyy sekä kerrostaloasuntoja että omakoti/rivitaloja useissa hintaluokissa. Suomalaisia asuu mm. keskustassa, keskustan länsipuolella Hong Qiaossa ja Gubeissa sekä keskustan ja joen itäpuolella Pudongissa.

Kannattaa tehdä etukäteen selväksi, mitkä ovat omat vaatimukset asunnon suhteen ja budjetti asunnolle. Näin säästyy turhalta juoksemiselta erilaisissa kohteissa. Etukäteen kannattaa miettiä esim. seuraavia asioita:

 • asunnon sijainti
 • makuuhuoneiden määrä
 • valmiiksi kalustettu/kalustamaton asunto
 • omakoti-, rivi- vai kerrostalo
 • työpaikan sijainti asuntoon nähden
 • lasten koulujen/tarhojen sijainnit asuntoon nähden
 • lähialueen tarjoamat palvelut: kaupat, harrastusmahdollisuudet jne.
 • metropysäkin sijainti
 • lähin rakennustyömaa ja muut mahdolliset melun lähteet

Asuntojen ja talojen hintoihin vaikuttavat sijainti ja koko, mutta myös asuntoyhtiön laatu ja sen tarjoamat klubitilat ja palvelut. Asunnon laadusta voit saada vihiä esim. asuntojen ikkunoiden tuplalaseista, lattialämmityksestä, laadukkaista kodinkoneista, satelliittikanavista, huonekaluista jne.

Asuntoyhtiön palvelut

Asuntoyhtiön Management Officen tarjoamat palvelut helpottavat elämistä maassa, jonka kieltä ei välttämättä heti osaa ja missä englanninkielellä ei useinkaan tule toimeen. Osassa kohteista saa englanninkielisen palvelun 24 h/vrk ja tiedotteet tulevat aina myös englanninkielellä. Asuinalueilla on myös yleensä vartiointipalvelu sekä joissakin kohteissa asuntojen siivouspalvelu sisältyy vuokraan (nk. ”service apartment”). Omakoti-/rivitalon puutarhanhoito voi myös sisältyä tarjottuihin palveluihin. Jos se ei sisälly, kannattaa sitä vaatia.
Asunnon vuokraan kuuluu usein taloyhtiön klubitalon jäsenyys. Taloyhtiöllä voi olla tarjolla tennis-, sulkapallo- ja/tai squash-kenttiä, ulko- ja/tai sisäuima-altaita, kuntosali sekä aerobicia jne. Jos asuntoyhtiöllä ei ole omaa klubitaloa ja sen urheilumahdollisuuksia, voivat useat taloyhtiöt tarjota esimerkiksi jonkin klubin jäsenyyden vuokraan kuuluvana, kun pyydät sitä ennen vuokrasopimuksen tekoa.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimusta neuvotellessa kannattaa keskustella esim. seuraavista asioista:

 • mitä vuokraan sisältyy: esim. sähkö, kaasu, vesi, management fee, asuinalueen klubitalon jäsenyys, vartiointipalvelut, puutarhan hoito jne.
 • antaako vuokranantaja kalusterahan, jolla vuokralainen itse voi hankkia haluamansa huonekalut
 • hankkiiko vuokranantaja itse vuokralaisen pyytämät kalusteet asuntoon (ei aina hyvä vaihtoehto, koska kiinalainen maku eroaa suomalaisesta mausta)
 • asunnon kodinkoneet: sähköuuni (kaasu on yleisempi vaihtoehto), juomavesikone, astianpesukone (ei aina vakiovarusteena, koska Kiinassa yleensä kotiapulainen pesee astiat), erillinen dehumidifier (kosteuden poistaja), ilmanpuhdistin, pyykinpesukone, kuivausrumpu (erittäin hyödyllinen kosteassa ilmastossa)
 • tuplalasit asunnon ikkunoihin (eristävät kylmyydeltä, melulta ja ilmansaasteilta)
 • sähköpatterit (lisälämmitykseksi talvella)
 • kerran vuodessa isompi siivos (verhojen pesetys jne.) tai pientä remonttia

Kun olet mahdollisesti uusimassa vuokrasopimustasi, kannattaa tässä yhteydessä sopimukseen pyytää lisäetuja (esim. isompi tv, tuplalasit ikkunoihin, iso vuosisiivous, tms.). Taloyhtiöstä riippuen ainakin osaan (kohtuullisista) pyynnöistäsi useimmiten suostutaan.

Asumisessa huomioitavia asioita

 • Uudetkin asunnot voivat muuttua Shanghaissa muutamassa vuodessa aika kuluneen näköisiksi. Home- ja kosteusvaurio-ongelmat sekä ruostuminen ovat ympärivuoden kosteassa ilmastossa varsin yleisiä. Esimerkiksi omakotitaloissa alakerran lattiat voivat jopa mädäntyä, jos talo on rakennettu suoraan maan päälle. Kerrostaloissa homeongelmia saattaa löytyä esim. kylpyhuoneista tai kylpy- ja makuuhuoneiden välisistä seinistä.
 • Homehtumista voi tapahtua helposti myös vaatekaapissa. Kosteudenpoistajista tai kosteudenkerääjistä on paljon hyötyä. Vaatekaapit kannattaa tuulettaa säännöllisesti ja usein sekä jättää kaappien ovet auki esim. lomamatkoille lähtiessä. Ilmastointilaitteita kannattaa käyttää mielellään päivittäin myös ilmaa kierrättävän ja kuivattavan vaikutuksen vuoksi.
 • Talvella saattaa olla varsin viileää ja kosteaa, mutta lämmityksenä on usein ainoastaan ilmastointilaitteet. Shanghaissa sähkö on kallista ja koska talot ovat usein heikosti eristettyjä, voi etenkin ilmastoinnilla lämmitetyn ok-talon sähkölasku talvella yllättää ikävästi. Talvella voi olla myös tarpeen hankkia sähköpattereita, joilla huoneistoon tai taloon saa lämpöä miellyttävämmin. Sähkö,- kaasu-, internet-, jne. laskujen summia kannattaa seurata ja säästää kuitit maksetuista laskuista. Näin voit ehkäistä virheitä laskuissa tai tuplalaskutusta.
 • Kannattaa kysyä myös satelliittikanavista ja varmistaa, että luvatut kanavat jo näkyvät taloyhtiössä. Taloyhtiöt helposti lupailevat asioita ja palveluita, joita ovat “juuri hankkimassa”, mutta käytännössä voi kestää pitkään ennen kuin ne hankitaan, jos hankitaan.
 • Hanavesi ei ole juomakelpoista. Kaupoista saa ostettua edullisesti pullovettä. Käytännöllisin hankinta on juomavesikone, jonka vesitonkat saa tilattua usein Management Officen kautta tai sitten suoraan vedentoimittajalta.
 • Shanghain sähkövirta on 220 V. Suomalaiset pistokkeet käyvät osaan paikallisista pistorasioista. Kannattaa varautua ostamaan adaptereita. Kiinalaisten sähkölaitteiden pistokkeet eivät käy suomalaisiin pistorasioihin.
 • Kiinalaisten peittojen ja tyynyjen standardikoot eroavat suomalaisista.  Suomesta kannattaa tuoa mukanaan peitot ja niihin sopivat vuodevaatteet tai ostaa kaikki Shanghaista. Kangasmarkkinoilla voi myös teettää edullisesti suomalaisiin peittoihin ja tyynyihin sopivat lakanat ja tyynyliinat

Kiinteistövälitys

Kiinteistönvälittäjiä Shanghaista löytyy paljon ja kilpailu on kovaa. Voit halutessasi pyytää useampaakin välittäjää määrittelemään kohteet, jotka täyttävät asettamasi hinta-, huonelukumäärä-, yms. vaatimukset tai voit kysyä kiinnostavaa kohdetta myös toiselta välittäjältä. Hänellä voi olla tarjota jokin toinen asunto samalta alueelta. Ota aina muistiinpanovälineet ja kamera mukaan asuntokierrokselle ja laita asioita ylös, jotta asuntojen vertailu jälkeenpäin olisi helpompaa. Kannattaa myös huomioida, että asunto/talo, jota esitellään saattaa olla ns. esittelytalo, eikä suinkaan se, jonka loppujen lopuksi vuokrataan. Jos olet todella kiinnostunut, pyydä nähdä myös se asunto, jota sinulle oltaisiin vuokraamassa. Kuvia eri asuinalueista voit käydä katsomassa esim. seuraavien kiinteistövälittäjiensivuilta: www.maxviewrealty.com, www.joannarealestate.com.cn ja www.supercity.com.cn.

 

Viimeksi päivitetty 16.05.2013 04:14