Shanghain suomalaiset

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa

Luento terveyspalveluista ja sairausvakuutuksista Shanghaissa

Sähköposti Tulosta PDF

Jonathan Chapon ja Kari Hakanen, Abacare Incurance

Meitä Shanghaissa asuvia on hyvä välimiten herätellä muistamaan, että täällä Kiinassa onnettomuuden sattuessa saatetaan toimia hyvinkin eri tavoin kuin esim. Euroopan maissa. Koska kaikilla ihmisillä ei Kiinassa edes ole sairausvakuutusta, saatetaan potilaan henkilöllisyyttä tai varallisuutta joutua selvittämään jo ennen kuin ambulanssia tilataan. Näin ollen olisi erittäin tärkeää että kuljetamme aina mukanamme nimellä varustettua sairausvakuutuskorttia ja luottokorttia. Näin olisi tehtävä myös silloin kun lähdemme lenkkeilemään, pyöräilemään tai vaikka vain reippaalle kävelylenkille.

Yleensä ei ole tarpeen valikoida mihin sairaalaan potilas ensimmäisenä viedään. Suurimmassa osassa loukkaantumisista on kaikkein tärkeintä oikean ensiavun ja ensihoidon saanti. Jos potilas on tajuissaan, hänen olisi niin pian kuin mahdollista otettava yhteyttä vakuutusyhtiönsä hätänumeroon ja kertoa perusasiat onnettomuudesta. Tämän ilmoituksen voi myös tehdä kuka tahansa potilaan lähipiiristä. Tämän jälkeen vakuutusyhtiö ottaa yhteyttä sairaalaan ja antaa laskutusluvan, minkä jälkeen sairaala voi aloittaa isommat toimenpiteet. Potilaalla on hyvä olla sairaalaan saapuessaan välittömästi myös omaa maksuvalmiutta, sillä sairaalat suhtautuvat monissa onnettomuustapauksissa skeptisesti vakuutusyhtiön suoraveloitukseen, eivätkä näin aloita välttämättä edes ensiavun antamista ennen kuin heillä on täysi varmuus maksun saannista.

Mikäli potilas on tajuton, niin silloin on erityisen tärkeää, että hänellä on henkilöpaperi tai sairausvakuutuskortti matkassaan! Tällaisessa tapauksessa sairaala ottaa itse yhteyttä vakuutusyhtiöön saadakseen siltä laskutusluvan.

Jokaisen meistä olisi selvitettävä mitä kuluja sairausvakuutuksemme kattaa, jotta meillä on siitä jokin käsitys myös onnettomuuden hetkellä. Voitko valita vapaasti minkä tahansa sairaalan vai onko vakuutussopimuksessa sairaalasta tarkemmat määritelmät? Minkä tyyppiset vammat vakuutus korvaa?

• Muista aina pitää paitsi henkilöpaperi, myös sairausvakuutus- ja luottokortti matkassasi.

• Pidä mukanasi myös vakuutusasioistasi perillä olevan henkilön yhteystietoja.

• Muistuta Kiinaan matkustavia ystäviä ja sukulaisia ottamaan matkavakuutus.

• Valmistaudu siihen, että sairaala vaatii sinulta itseltäsi ennakkosuorituksen ennen kuin vakuutusyhtiön korvausvarmistus on ehtinyt perille.

Shanghain tunnetuimmat sairaalat, joissa on ympärivuorokautinen valmius ja päivystys:

• Lapset: Shanghai Children's Hospital ja Children's Hospital of Fudan University

• Aikuiset: Ruijin Hospital, Huashan Hospital, First People's Hospital ja Shanghai East Hospital

Ainoa ulkomainen sairaala, jossa saa ympärivuorokautisen avun, on United Family Hospital.

Muista vielä nämä hätänumerot: poliisi 110, ambulanssi 120, palokunta 119. Suomen ulkoministeriön hätänumero: +358 9 1605 5551.

Muistiinpanot suomeksi teki Anu Heiskanen