Shanghain suomalaiset

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa

Kriisivalmius Shanghaissa

Sähköposti Tulosta PDF

Kriisivalmius Shanghaissa

Suomen Shanghain pääkonsulaatin toimialueella asuu 260 miljoonaa asukasta, joista noin tuhat on suomalaisia. Suomalaisia yrityksiä tällä alueella on n. 200. Näin ollen Shanghain ja sen ympäristön suomalaiset muodostavat kaikkein suurimman Euroopan ulkopuolisen suomalaisyhteisön. Tämä tarkoittaa, että mahdollisten suuronnettomuuksien, luonnonkatastrofien tai tautiepidemioiden varalta täällä on oltava hyvä toimintavalmius ja sitä varten tehty suunnitelma.

Valmiusryhmä koostuu viranomaisedustuksesta (pääkonsulaatti), yritysten edustajista (FBCS), suomalaisyhteisön edustajista (Shanghain suomalaiset) ja asiantuntijoista sekä vapaaehtoisista edustajista (psykologit, lääkärit, hoitajat, Finnair).

Valmiusryhmä opastaa suomalaisia valppauteen: puhelimessa on hyvä olla tärkeät numerot, kotona on hyvä olla perusmuonaa, pullovettä ja käteistä rahaa. Valmiusryhmälle pidetään kerran vuodessa valmiusharjoitukset. Valmiusryhmä toimii yhteistyössä pohjoismaiden ja EU-maiden kanssa.

Shanghain suurin uhkakuva on liikenne: metro-, juna- tai lento-onnettomuudet. Myöskään ydinvoimaonnettomuudet, luonnonkatastrofit tai tautiepidemiat eivät ole mahdottomia. Jokaisen täällä asuvan suomalaisen olisi hyvä tehdä matkustusilmoitus, koska apua voidaan antaa vain niille henkilöille, joiden olemassaolosta ja olinpaikasta tiedetään. Suomen kansalaiset, heidän perheensä ja Suomessa pysyvästi asuneet ulkomaalaiset ovat avun piirissä.

Tiedonkulku:Tiedonkulku katastrofitilanteissa on yleensä hankalaa tai rajoittunutta. Siksi olisi hyvä, että Kiinassa asuvien suomalaisten sukulaiset ja tuttavat tietäisivät mistä löytävät informaatiota. Tätä varten ovat mm. www.finland.cn –sivu sekä pääkonsulaatin ja suurlähetystön FB-sivut, joita kaikkia muualla asuvien sukulaisten kannattaa seurata.

Suuronnettomuuksissa ja katastrofitilanteissa paikalliset viranomaiset ovat vastuussa myös alueella asuvista ulkomaalaisista. Kaikkien on siis ensisijaisesti kuunneltava näiden viranomaisten ohjeita. Mahdollisen evakuoinnin yhteydessä on muistettava, että evakuointi tapahtuu ensisijassa lähimmälle turvalliselle alueelle, jonka paikallisviranomaiset määrittävät ja joka ei läheskään aina ole ulkomaalaisen kotimaa. Evakuoinnin yhteydessä jokainen tekee oman päätöksensä omalla kustannuksella.

Luennoitsijat muistuttivat vielä loppuun, että hätätilanteessa ulkoasiainministeriön päivystävä puhelinnumero on +358-9-16 055 551.

Muistiinpanot luennolta teki Anu Heiskanen

Viimeksi päivitetty 20.10.2015 05:52